arrow logo
  1. Начало
  2. Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

ПОРЪЧКИ

Изберете артикула, който искате да закупите и кликнете върху „Добави в количката“. Кликнете върху „Поръчай сега“ и ще се появи страница, в която можете да въведете данните си за плащане и доставка. Следвайте предоставените инструкции за плащане и изберете предпочитания от вас начин на плащане. След като прегледате и потвърдите поръчката си и приемете Общите условия, Вашата поръчка е направена и ще получите имейл за потвърждение. Ако срещнете затруднения с извършването на покупката, моля, свържете се с нашия Екип за Обслужване на Клиенти: 
+359 897946794 
+359 899172736 
varna.store@nomination.com

1. Онлайн с карта през системата my POS  
При онлайн плащането с карта се изисква да въведете 3D парола за безопасност, която можете да получите от обслужващата Ви банка. Видовете банкови карти, които приемаме са: Visa и MasterCard.  

2. С наложен платеж при получаване на поръчката, с опция преглед.

Моля, проверете отново дали данните, които сте изпратили, са верни. За плащания с кредитна или дебитна карта се уверете, че картата Ви е с валиден срок, че 3-цифреният код на гърба на вашата карта е въведен правилно. Възможно е плащането да е блокирано от Вашата банка. Моля, свържете се с тях за повече подробности. Ако проблемът продължава, можете да опитате алтернативен метод на плащане (наложен платеж при доставката на куриера) или да се свържете с нашето обслужване на клиенти на varna.store@nomination.com.

След като получите имейл за потвърждение на поръчката, не е възможно да правите актуализации онлайн. Моля, изпратете заявката си на varna.store@nomination.com възможно най-скоро и нашият екип за обслужване на клиенти ще определи какви действия могат да бъдат предприети в зависимост от етапа, на който е достигнала поръчката.

След като получите имейл за потвърждение на поръчката, не е възможно да правите актуализации онлайн. Моля, изпратете заявката си на varna.store@nomination.com възможно най-скоро и нашият екип за обслужване на клиенти ще определи какви действия могат да бъдат предприети в зависимост от етапа, на който е достигнала поръчката.

Промоциите или промоционалните кодове Ви предоставят отстъпки за вашите онлайн покупки. За да получите Вашата отстъпка, поставете промоционалния код в съответното поле по време на плащане. Веднага ще видите отстъпката, приложена към цялата Ви поръчка. Само един промо код може да се използва за поръчка. Възможно е да се прилагат някои ограничения по отношение на срока на валидност, продуктовата категория и/или минималните стойности на поръчката за покупка. Всички ограничения ще бъдат посочени в промоцията. Промоциите, които намаляват цената на даден артикул, не могат да се използват за продукти, които вече са намалени. За да получавате промоционални кодове, можете да се абонирате за нашия бюлетин.

Срокът за доставка е посочен в подробностите за всеки артикул. Ние ще положим всички усилия да спазим посочения срок за доставка. Винаги ще Ви информираме, ако възникнат проблеми по време на натоварени празнични периоди или ако има неочаквани забавяния. Ще видите известие в пазарската количка или ще получите имейл от нашия екип за обслужване на клиенти.

Ако сте направили покупката от регистриран акаунт, отидете на „Моят акаунт“ и щракнете върху „Моите поръчки“, където ще видите хронология на всички поръчки, които сте направили. Ще можете да проверите статуса на всяка поръчка. Ако сте направили покупката си като гост или без да сте влезли в акаунта си, моля, проверете автоматичните имейли, които сте получили на имейл адреса, посочен в поръчката.

Всички бижута на Nomination идват в нашата фирмена опаковка Nomination. Осигурява се специфична за продукта опаковка, като се вземат предвид характеристиките на всеки продукт и изискванията за доставка. Можете да видите опаковката в подробностите за продукта на всеки артикул.

Докато правите поръчката си, можете да изберете подаръчния комплект, който включва чантичка с лого NominatioN, картичка, съдържаща вашето персонализирано послание, и декоративна панделка. Ако сте закупили подаръци за повече от един човек и имате нужда от няколко комплекта подаръци, моля, напишете заявката си в полето за бележки или се свържете с нашия екип за обслужване на клиенти.

ДОСТАВКИ

Онлайн магазинът www.nomination.bg приема поръчки и изпраща доставки само на територията на България.

Ще получите имейл за потвърждение, след като поръчката Ви бъде изпратена. Също така ще получите имейл от куриерската служба, Speedy / Ekont, съдържащ проследяващия номер, който можете да използвате директно на уебсайта им, за да проследите пратката си. Ще получите и имейли за автоматично актуализиране. Ако възникнат проблеми с доставката, ще получавате известия по имейл от нашия екип за обслужване на клиенти.

ДРУГИ

Разбира се, това е цялата идея на Nomination за композивните гривни: добавете елементи един по един, за да си спомняте специални моменти и да накарате гривната Ви да се промени с Вас, така че да е винаги толкова уникална, колкото сте Вие. За да закупите отделни елементи, посетете "Композивни - звена и символи“. Използвайте филтрите, за да намерите правилните размери и елементи, конкретно за Вашата гривна (Голяма или Класическа) и изберете темите, които искате. Забавлявайте се с огромното разнообразие от теми и символи!

Композивната гривна на Nomination е налична онлайн в два различни размера, които не са взаимозаменяеми:

- Класически размер - Височина на елемента = 0,8 cm.  
- Голям размер - Височина на елемента = 1,2 cm.  

Преди да поръчате повече елементи за себе си или за свой близък, проверете внимателно дали сте избрали правилния размер на елементите.

Някои от елементите Nomination могат да бъдат гравирани и тази функция е отбелязана в тяхното описание. Гравирането на линкове отнема приблизително 20 работни дни и можете да откриете подробности за цените във Вашата пазарна количка.

Поради ограниченията на производството не е възможно да се създаде персонализиран елемент. Всеки елемент е ръчно изработен от нашите флорентински занаятчии, а минималната поръчка е 200 броя на дизайн. Но бихме искали да чуем Вашите идеи за нови символи. Изпратете ни Вашите предложения за елемент на varna.store@nomination.com и ние ще ги предадем на нашия отдел за дизайн. Нашият екип също ще предложи подобни съществуващи елементи, които може да Ви харесат и такива, които могат да бъдат гравирани.

Всички композивни елементи, съдържащи букви или символи, имат основа от медицинска стомана (сребрист цвят). Поради производствени причини не е възможно да бъдат създадени на цветна основа, но можете да редувате цветни елементи с елементи, съдържащи букви и символи. Създайте собствен облик или се вдъхновете от нашия в „Композивни - гривни“.

Добавянето, премахването и разместването на елементи е супер лесно! Първия път може да отнеме един или два опита, но щом го закачите веднъж, после става лесно. Вижте нашия урок и се убедете колко е лесно да персонализирате Композивната си гривна. 

ВРЪЩАНИЯ И РАЗМЯНА

Ако по някаква причина не сте доволни от онлайн покупката си, можете да върнете артикула в рамките на 30 работни дни от датата на доставка. За пълни подробности относно нашата политика за връщане вижте „Връщане“. След като получим върнатия артикул и потвърдим, че всички условия са изпълнени, ще разменим артикула или ще продължим с възстановяването на сумата според вашата заявка. В случай на възстановяване, срокът за получаване на възстановяването зависи от условията на банката и/или вида на използваната кредитна карта.

Не, не е възможно да върнете артикул, купен онлайн, в магазин Nomination или оторизиран търговец. За пълни подробности относно нашата политика за връщане вижте „Връщане“

Можете да се свържете с нашия Екип за Обслужване на Клиенти на varna.store@nomination.com и ни изпратете снимка на Вашата поръчка. Всички поръчки се пакетират ръчно от нашия персонал, така че е възможна човешка грешка. Ние фотографираме поръчките по време на опаковане, така че нашият Екип за Обслужване на Клиенти ще сравняви снимките и ще може незабавно да провери грешката и да пристъпи към отстраняване на проблема по-горе.

ГАРАНЦИЯ И РЕМОНТ

Всички бижута Nomination се предлагат с международно призната 2-годишна гаранция, която покрива дефекти в производството. Гаранцията е подпечатана и подписана, с дата и прикрепена към касовата бележка и ще я намерите във Вашата пратка. За да се възползвате от гаранцията, трябва да представите касовият бон показващ датата на закупуване, така и гаранционния сертификат, който е подпечатан и подписан от Ню Вижън-БГ ООД. Моля, запазете ги заедно в едно цяло. Ако поръчката Ви е предназначена за подарък, много е важно или да пазите Касовата Бележка и Гаранцията във Вас, или да ги предадете на получателя на бижуто. 
Гаранцията на производителя Nomination Srl. не покрива родиеви и позлатени артикули, не покрива случайно счупване на скъпоценни камъни. Загубата на цвят на позлата поради неправилна употреба не се счита за производствен дефект. Повредите в резултат на нормално износване, неправилна употреба или окисляване не се покриват от гаранцията. Неправилна употреба включва ежедневна носене на позлатеното бижу, използване на парфюмерия и козметика, вода. Бижутата с позлата са много деликатни. Затова ние съветваме нашите клиенти, да не ги носят ежедневно. Те са предназначени по-скоро за специални поводи или тоалети.

Ако бижутата, закупени онлайн, са повредени през 2-годишния гаранционен период и отговарят на гаранционните условия, Ню Вижън-БГ ООД ще изпрати Вашето бижу към Nomination Italy за отремонтиране. Моля, прегледайте гаранционната политика на Nomination и/или се свържете с нашия екип за обслужване на клиенти на varna.store@nomination.com за инструкции.

Моля, посетете някой от нашите официални магазини за търговия на дребно. Там ще се погрижат за ремонта съгласно нашите правила. Моля, донесете повредения артикул заедно с касовия бон и гаранционния сертификат, който може да намерите в оригиналната опаковка. Намерете най-близкия оторизиран търговец до Вас. 

Свържете се с нас

За да поддържате външния вид на бижутата си Nomination, следвайте инструкциите за грижа и почистване, предоставени в инструкциите за гаранция и грижа. Силно Ви препоръчваме да се въздържате от носене на бижутата, когато вземате душ или вана или спортувате. Винаги сваляйте бижутата си, когато нанасяте парфюм, лосиони за тяло, лосиони за слънце и мехлеми. Не носете бижутата си, докато използвате почистващи препарати, белина, амоняк или разтриване със спирт. Използвайте мека и суха кърпа за почистване на злато и сребро. Не използвайте никакъв вид четка или абразивен материал, който може да надраска бижутата Ви. Използвайте хладка вода, сапун и мека четка, за да почистите Вашите Композивни гривни от медицинска стомана.

ПОМОЩ ЗА КЛИЕНТА

Може просто да е временен проблем или да е свързан с вашата интернет връзка. Уверете се, че вашият интернет работи и опитайте отново след няколко минути. Ако проблемът продължава, изпратете ни имейл на varna.store@nomination.com

• За въпроси, свързани с нашия онлайн магазин 

Екипът за Обслужване на Клиенти е винаги готов да Ви помогне:
- Чрез имейл на varna.store@nomination.com ще получите отговор в рамките на 24 часа.
- Можете да позвъните на тел. 0899172736 или 0897946794

• За въпроси, свързани с покупки, направени в нашите официални магазини на дребно
Моля, свържете се директно с магазина. Намерете най-близкия до вас оторизиран търговец с нашия локатор на магазини.

• За общи запитвания, свързани с продуктите и услугите на Nomination.
За общи запитвания, които не са свързани с нашия онлайн магазин, моля, изпратете ни имейл на varna.store@nomination.com